понедељак, 20. април 2009.

GNU/Linux

Pdridružite se GNU/Linux zajednici. Imajte udela u borbi za slobodan softver. Nemojte dozvoliti da budete robovi nekih kompanija koje drže monopol nad nečim što bi trebali da delimo, to je slobodan operativni sistem.
Kada se kaže slobodan softver ne misli se samo da je on besplatan, to je stvar koja je tek na zadnjem mestu, bitno je da je softver u otvorenom kodu (Open Sourc). Zašto?
Zato da bi svako mogao da prilagođava softver prema svojim potrebama. Možda nešto da doda, nešto da ispravi, nešto da popravi, da ga unapredi. Tako je nastao revolucionarni OS GNU/Linux.
Vodeća kompanija u svetu koja nam stvalja lance na tastature je Microsoft.



GNU/Linux je besplatan operativni sistem koji je pisan upravo da nas oslobodi tih lanaca pohlepnih kopanija. GNU/Linux je nastao tako što su ga širom sveta pisali mnogi programeri, hakeri i ljudi dobre volje. Naravno treba izdvojiti osnivača i oca ideje slobodnog softvera Richarda Stallmana.
Davne 1971. godine se pridružio programerima u labaratoriji MIT-a i tada su radili na veštačkoj inelegenciji. U MIT labaratoriji sa grupom programera su napisali oerativni sistem i dali mu naziv "The Incompatible Time Sharing System" ("Nekompatibilni sistem deljenja vremena"). Potom slede nesuglasice, kada na jednom računaru grupa programera stavlja lozinku i time sprečava slobodan pristup sistemu. Posle još neprijatnosti Richard Stallman napušta MIT i onsiva Fondacija za slobodan softver (Free software foundation) http://www.fsf.org/
Tada počinje da piše operativni sistem GNU. Nezavisno ali paralelno sa njim u to vreme student helsinškog univerziteta Linus Torvalds piše kernel (jezgro) za Linux operativni sistem. Prvi početak razvoja GNU/Linux OS je smešten u razdoblju između 1991. - 1993. godine. GNU OS i kernel GNU/Linux su spojili nezavisni programeri sarađujući preko Interneta i tako se rodio sasvim novi, slobodan, brz, jednostavan operativni sistem u otvorenom kodu.



Danas postoji preko 500-stotina većih Linux distribucija.
Slackware Linux, Red Hat Linux, Gentoo, SuSe Linux, Debian Linux, Ubuntu Linux, Fedora Linux, Mandriva Linux, Mandrake Linux itd...itd...itd...



Distribucije Linuxa danas možete preuzeti potpuno besplatno. Probajte, sa tim da ne morate da uklonite OS koji Vam je sada na računaru. Primera ako sada imate Windows OS jednostavno biće sasvim dovoljno da odvojite 10-tak GB harda i da probate neku od distribucija Linuxa. Ja Vam predlažem Linux Ubuntu 8.10 a kroz neki dan iz beta u finalnu fazu treba da izađe i bude dostupan za preuzimanje Linux Ubuntu 9.04. Takođe Linux možete prvo isprobati u takozvanoj live verijanti (probna varijanta) tako nećete ni u najmanjoj meri narušiti Vaš postojeći operativni sistem.

Preuzmite Linux Ubuntu 9.10:






Korisni linkovi:

Нема коментара:

Постави коментар